Polermaskine

Dual Action 8 mm

Når du skal brug en claybar, er det ikke ligegyldigt hvilken du vælger. De kommer i en række forskellige udgaver og former.

Hvad er en claybar

En claybar er en form for polyelastisk ler, særligt udviklet til bilpleje.

Det findes i flere forskellige hårdheder:

 • Fin
 • Mellem
 • Hård

Den fine benyttes til lak, der ikke er særligt medtaget – med minimale overflade ridser efter brug.

Mellem anbefales til de fleste biler. Den har en god balance mellem evne til at fjerne skidt og samtidig uden at den tager hård fat i lakken.

Den hårde kan være lidt sværere at arbejde med, men tager særdeles godt fat i skidt, men du kan til gengæld også risikere lidt flere overfladeridser, der dog sagtens kan fjernes ved den efterfølgende polering.

LÆS OGSÅ: Bilpolering

Fin Claybar

Fin Claybar

Mellem claybar

Mellem / Regular Claybar

claybar i boks

Håd / Aggresiv Claybar

Hvornår skal der benyttes en claybar

Claybar skal du typisk bruge når du gerne vil have renset lakken HELT i bund. Det vil du typisk have når at du skal til at polere bilen. 

Hvorfor bruge en claybar

Claybaren gør lakken helt ”nøgen” og fjerner selv helt små partikler som du ikke kan se. Du kan dog oftest høre dem, eller mærke dem når du kører din claybar henover lakken. Er den stille – er lakken helt ren. Er der en skurene lyd, så sidder der skidt i lakken som bliver opsamlet af claybaren. 

På trods af at din lak virker som om den er _HELT_ plan – så er der i virkeligheden ”bølger” i lakken, hvor skidtet sætter sig.

Bølger i lakken

Dette skidt opsamler claybaren. Typisk vil det opsamlede være nedfald i form af tjære, flyverust, harpiks, lim eller andre pletter.

Hvis vi:

Undlader at bruge claybaren – så vil vi når vi polerer – samle skidtet op i polerskiven i stedet.

Det betyder ikke noget de første par paneler – men senere vil det komme til at ligne ”leverpostej” og du øger risikoen for at ridse, frem for at polere lakken.

Derfor skal du bruge en claybar!

Hvordan bruger jeg claybaren korrekt?

Start med at vælge den claybar, der passer til opgaven (fin, mellem eller hård). Har du købt flere forskellige, kan du nemt teste lidt af hver claybar, i afgrænsede områder for at se hvad der passer bedst.

 Gør det at du brækker et mindre stykke af din claybar og former det til et stykke der er ca. 5×5 cm og ½ cm højt. Er det svært at forme – kan du gøre det at du smider det i varmt vand og lader det ligge nogle minutter – herefter er det væsentligt nemmere at ælte.

Formet claybar

Derefter skal du have dig et glidemiddel til claybar>>

Kør i mindre områder ad gangen

Gør det at du sprayer glidemiddel i et område på 20 x 20 cm og derefter kører med claybaren i området. Kør i vertikale og horisontale mønstre – og aldrig i cirker.

Kør med claybaren

Kør indtil du ikke kan mærke / høre skidt bliver opsamlet

Du skal køre med claybaren indtil at du kan høre at der ikke længere bliver opsamlet skidt i claybaren. 

Kør ikke tørt

Sørg for at der hele tiden er glidemiddel mellem din claybar og lakken. Det minimerer risikoen for at du ridser bilen. 

Fold den når den bliver beskidt

Når du kan se at claybaren begynder at være godt beskidt – så folder du den og flader den ud til en passende størrelse igen. Det kan du blive ved med, indtil at du ikke længere kan få rene flader eller at den begynder at smuldre. Så er det tid til at tage en ny frisk klump. 

Smid claybaren ud hvis du taber den

Da du kører med en lille klump ler, tilført glidemiddel – bliver den ekstremt glat. Derfor er der stor sandsynlighed for at du taber den undervejs. Gør du det – så skal den smides ud! Hvis du bruger den videre risikerer du at du har opsamlet småsten som du så gnider ovenpå lakken efterfølgende. 

Tag i stedet et nyt stykke fra hovedklumpen, som du brækkede noget af til at starte med. 

Uanset hvor forsigtig du er – så ridser claybaren bilen

Regn med at du får tilført bilen mikroridser ved brug af claybaren. Det er helt normalt. Men det er ikke værre end at du sagtens kan fjerne det i den efterfølgende polering af bilen:

Ridser i lakken efter claybar

Hvilken claybar skal jeg vælge?

Vi anbefaler i langt de fleste at du tager en medium claybar eller en allrounder som f.eks. Smooth Egg fra Soft99. Vil du have flere muligheder kan du kombinere og tage hele vejen fra soft til hård. 

Hvilke overflader kan jeg bruge claybaren på?

Du kan bruge claybaren på lak, lygteglas og ruder. Undgå at bruge den på overflader med struktur, plastik eller rudelister. 

Video om claybar

Hvis du vil se hvordan du bruger claybaren og andre slags clay på bilen – så se videoen her med Matthias, hvor han går i dybden med de forskellige slags clay til bilen: 

Ofte spillede spørgsmål om Claybar

 • Hvilken claybar er bedst?

  Den bedste claybar kommer an på hvordan din laks tilstand er. Typisk vil en mellem claybar fra Auto Glanz være et godt bud.

 • Hvorfor skal jeg bruge en claybar?
  En Claybar fjerner nedfald i lakken, som du ikke nødvendigvis kan se med det blotte øje

 • Hvornår skal jeg bruge claybar?
  Benyt claybar i forbindelse med at du skal polere din bil efterfølgende

Relaterede Artikler…

Vinylrens & Vinylpleje

Vinylrens & Vinylpleje

Fjern nemt snavs fra vinyl og beskyt det Uanset om du skal rengøre læder (også kunstigt læder) eller om du skal rengøre de hårde overflader i vinyl / plast i din bil - kan du gøre det med Opti-Coat Protectant Plus. Den kan både rengøre, samt efterlade...

Fjern asfalt fra bil

Fjern asfalt fra bil

Fjern nemt asfalt fra bilen Døjer du med sorte pletter eller plamager på bilen, der ikke kommer af i en almindelig bilvask - så er det med stor sandsynlighed asfalt, der har sat sig på lakken. Det er heldigvis super nemt at fjerne, og kræver kun 2...

Bilvask abonnement

Bilvask abonnement

Hvilket bilvask abonnement er bedst? Det bedste bilvask abonnement er det der: Er billigt Giver den bedste bilvask Giver ubegrænset bilvask Virker til flere vaskehaller Er der frit valg mellem programmer? Ventetid Stabilitet Ridser mindst Kundeservice Der...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *